Urinarne infekcije kod žena

Ocena korisnika: / 18
LošeNajbolje 

NEPRIJATNE, ALI IZLEČIVE

Infekcije se dijagnostifikuju pregledom urina uz ostale laboratorijske analize.

Urinarne infekcije kod žena URINARNE infekcije su česta oboljenja žena. Nastaju kao posledica smanjene otpornosti organizma, čestog zadržavanja mokraće, neredovne stolice. Kod žena postoji i preduslov anatomske prirode-kratka uretra, spoljni mokraćni kanal, koji potpomaže infekciju.  Uzročnici su bakterije iz creva, escherichia coli, proteus mirabilis, klebsiella pneumonie, pseudomonas aeruginosa i enterococcus. A, mogu biti i spoljašnje bakterije, npr. sa spoljnih genitalia kao streptococcus, staphilococcus, candidiazis, itd. U organizmu izazivaju zapaljenski proces, koji je praćen bolom, pečenjem pri mokrenju, učestalim mokrenjem i povremeno pojavom krvi u mokraći. Ukoliko se proces ne leči, a praćen je povišenom temperaturom, tada je prešao na gornje urinarne puteve. Pacijentkinje mogu osećati slabost, mučninu i nagon za povraćanje. Nelečene infekcije mogu ošteti i rad bubrega.Infekcije se mogu dijagnostikovati pregledom urina uz ostale laboratorijske analize, kao što su –sedimantacija,leukociti,leukoformula, fibrinogen i CRP. Prisustvo povišenih asotnih materija kao što su urea, kreatinin i mokraćna kiselina upućuju na oštećenje bubrega.

Naravno, treba pregledati stomak i uraditi ultrazvučni pregled. Taj pregled nam omogućava da sagledamo stanje urinarnog aparata i pronađemo prisustvo raznih anatomskih promena koje onemogućavaju lak protok urina ili prisustvo stranih tela, npr. kamena. I susedni organi, kao uvećana materica ili ciste na jajniku, mogu otežati pražnjenje bešike i time održavati infekciju. Prisustvo bakterija u urinu bez prisutnih leukocita nisu garancija da pacijentkinja ima infekciju. To stanje se zove zagađenje ili kontaminacija.

Urinarne infekcije se leče uroantisepticima, tj. Lekovima, koji zaustavljaju rast bakterija ili antibioticima, koji ubijaju bakterije. Nije dobro samoinicijativno uzimati antibiotike već treba konsultovati lekare. Najispravnije lečenje je kada imamo antibiogram i lečimo po njemu. Uz to se savetuje uzimanje više čaja i odmaranje.

Ukoliko se ispitivanjem nađe neka prepreka, koja se mora otkloniti hiruškim putem to se mora i učiniti. Lečenje antibioticima nije efikasno ako se ne otkloni uzrok opstrukcije.

Zbog toga je jako važno da se ozbiljno pristupi lečenju urinarnih infekcija. Naročito kod mlađih žena, jer se kod njih očekuje da u trudnoći budu bez ikakvih bakterija, koje bi mogle da ugroze trudnoću. Uz to ide uvek savet da se pije 1,5 do dva litra tečnosti dnevno i da se obavezno reguliše stolica i time spreči pojava novih infekcija.
Dr Ljiljana Stojanović Trajkoski
Specijalista urologije
 

Radno vreme

Dom zdravlja Dr Ristić ,Narodnih heroja 38, Novi Beograd

  • Pregledi u ordinaciji od 08 do 21,30h (365 dana godišnje)
  • Laboratorija od 07 do 21h
  • Pregledi u kućnoj poseti od 00 do 24h

Dom zdravlja Dr Ristić 2, Visoka 16, Banovo Brdo

  • Pregledi u ordinaciji i laboratorija od 08 do 20h (nedeljom ne radimo)
  • Pregledi u kućnoj poseti od 00 do 24h

Ko je na mreži?

Imamo 185 posetilaca koji su trenutno na sajtu
Početna Zdravlje info Urologija Urinarne infekcije kod žena

Poslednje novosti

Popularno

Gde se nalazimo?

Gde se nalazimo