Test intolerancije na hranu

Ocena korisnika: / 33
LošeNajbolje 

Saznajte šta Vam stvarno prija

Test intolerancije na hranu u laboratoriji Doma zdravlja Dr Ristić

Radi se o laboratorijskom testu gde se iz uzorka krvi, metodom određivanja IgG antitela, određuje intolerancija na preko 90 namirnica koje se svakodnevno koriste na ovim prostorima.Rezultati se izdaju za tri dana, a postoji mogućnost da  se uz rezultate testa nakon pregleda nutricionste izradi i individualna dijeta. 

Cena testa intolerancije na hranu u Domu zdravlja Dr Ristić iznosi 13.000,00 dinara , dok je cena testa sa pregledom nutricioniste i izradom individualne dijete 15.000,00 dinara.

Test intolerancije na hranuSavremena medicina tumači pojavu bolesti uzajamnom reakcijom između telesne predispozicije, načina života i faktora sredine. Genetska predispozicija, pol i starost su definisane kategorije na koje ne možemo uticati ni preventivno ni terapeutski, ali način našeg življenja je nešto što možemo kontrolisati i menjati.
Brojne hronične bolesti i zdravstveni problemi, kao što su  bolesti digestivnog, kardiovaskularnog sistema, maligne bolesti, šećerna bolest, povišen nivo holesterola u krvi, bolesti koštanozglobnog sistema, gljivična oboljenja, poremećaji imuniteta... itekako zavise od načina života, dakle od našeg znanja, navika i ponašanja.
Način ishrane može postati jedan od  bitnih faktora u borbi protiv bolesti. Narodna poslovica kaže da zdravlje na usta ulazi. Na  žalost, sve se češće uveravamo da na usta ulazi i bolest.

Znanje i aktivno učešće o odabiru namirnica koje koristimo kao hranu odličan je početak u sprečavanju bolesti ili dodatna terapija kad nas prisustvo bolesti već remeti u svakodnevnom funkcionisanju. Svesnim učešćem u tome kakve i koje namirnice koristimo kao hranu, preuzimamo kontrolu i odgovornost za sopstveno zdravlje. Takođe, svešću o tome koja hrana za naše telo nije  hrana, već opterećujuća i ugrožavajuća materija, i kontrolom nad unosom te hrane smanjujemo ili potpuno eliminišemo šansu za obolevanje i poboljšavamo kvalitet sopstvenog života.
Test netolerancije na hranu je jedan od načina na koji se može otkriti koje su to namirnice čijim korišćenjem u svakodnevnoj ishrani se remeti optimalno funkcionisanje organizma. Radi se o laboratorijskom testu gde se iz uzorka krvi, metodom određivanja IgG antitela, određuje intolerancija na preko 90 namirnica koje se svakodnevno koriste na ovim prostorima. Na ovaj način se dobija informacija koje namirnice treba isključiti iz ishrane, sa ciljem boljeg funkcionisanja i opšteg poboljšanja zdravlja.

Rezultat analize uzorka krvi na IgG antitela, tj. test intolerancije, daje informaciju koje namirnice valja zadržati u ishrani, a koje bi bilo racionalno eliminisati. Ova vrsta selektivne dijete može unaprediti zdravlje i doneti poboljšanje kod niza poremećaja zdravlja različitih organskih sistema (sistem za varenje, disajni sistem, koštano-mišićni, koža, neurološka oboljenja). Intoleranciju na pojedine namirnice može biti jedan od uzroka sledećih stanja ili simptoma:

 • Digestivni sistem: gubitak apetita, nadimanje, nagon za povraćanjem, povraćanje, opstipacija ili proliv, grćevi...
 • Dermatologija: akne, svrab, osip...
 • Neurološke smetnje: glavobolje;
 • Koštano-mišićni sistem: bolovi u zglobovima i/ili mišićima, ukočenost zglobova...
 • Respiratorni sistem: različiti problemi sa disanjem, pogoršanje simptoma astme i sl.
 • I još: sindrom hroničnog umora, problemi sa spavanjem, napetost... i poslednje, ali ne najmanje važno: prekomerna telesna masa i gojaznost.Kada se radi o lošoj kontroli telesne mase, dodatna terapijska intervencija je i pravilno načinjen dijetetski režim koji pretežno sadrži namirnice na koje ne postoji netolerancija. Na ovaj način se efikasno sprečava i leči prekomerna telesna masa i gojaznost, kao i drugi zdravstveni problemi koji mogu poticati od netolerancije organizma na pojedine namirnice.

 

Radno vreme

Dom zdravlja Dr Ristić ,Narodnih heroja 38, Novi Beograd

 • Pregledi u ordinaciji od 08 do 21,30h (365 dana godišnje)
 • Laboratorija od 07 do 21h
 • Pregledi u kućnoj poseti od 00 do 24h

Dom zdravlja Dr Ristić 2, Visoka 16, Banovo Brdo

 • Pregledi u ordinaciji i laboratorija od 08 do 20h (nedeljom ne radimo)
 • Pregledi u kućnoj poseti od 00 do 24h

Ko je na mreži?

Imamo 83 posetilaca koji su trenutno na sajtu
Početna Zdravlje info Preventivna medicina Test intolerancije na hranu

Poslednje novosti

Popularno

Gde se nalazimo?

Gde se nalazimo